Króliki hodowlane
Rasy królików hodowlanych i charakterystyka– małe, średnie i duże
Rasy duże:
Olbrzym belgijski
Króliki mają duże, stojące uszy (17-19 cm), rozchylające się na kształt litery ”V” osadzone na dość dużej głowie i krótkiej szyi. Tułów jest długi, szeroki i szczególnie dobrze rozwinięty w części zadniej. Króliki mają mocne kości oraz duże, silne łapy tylne i krótkie przednie. Ogon jest dość długi i przylegający do ciała. U dorosłych samic uwydatnia się wole, które nie jest pofałdowane i podzielone.
Roczne zwierzęta osiągają masę ciała 8-10 kg. Najniższą dopuszczalną masą ciała jest 6 kg. Króliki mają 68-73 cm długości (czasami nawet 80 cm), mierzone są od nosa do nasady ogona.Baran francuski
Dorosłe króliki osiągają 6-6,5 kg masy ciała. Cechą charakterystyczną
tej rasy jest garbaty nos oraz uszy zwisające od samej nasady odwrócone
częścią słuchową ku przodowi. Uszy są duże (długość do 45 cm, szerokość
10 cm) i na końcach zaokrąglone, osadzone na dość sporej głowie.
Króliki tej rasy mają zbitą budowę ciała, silne tylne nogi i umięśniony
zad.
Najczęściej baran francuski jest szarobrązowy z jaśniejszym spodem, występuje wiele odmian barwnych takich jak biały, niebieski, czarny, srokaty (biało czarny w plamy)
Najczęściej baran francuski jest szarobrązowy z jaśniejszym spodem, występuje wiele odmian barwnych takich jak biały, niebieski, czarny, srokaty (biało czarny w plamy)
Olbrzym srokacz

2. Rasy średnie:
Biały nowozelandzki
króliki są albinosami, z czerwonymi oczami. Są
masywne, tułów jest równomiernie umięśniony. Uszy mają około 11-12 cm,
są na całej długości owłosione. Głowa jest wydłużona i dość duża,
występuje garbaty nos. Masa ciała waha się pomiędzy 4,5, a 5,5 kg. W tej rasie można
wyróżnić dwa typy w zależności od masy ciała; cięższy (większa masa
ciała, większe uszy) i lżejszy (mniejsza masa ciała, krótszy tułów i
mniejsze uszy). Uzyskują dojrzałość płciową w 4-5 miesiącu, zalicza się
je do ras wcześnie dojrzewających (kolejna cecha korzystna przy
użytkowości mięsnej).
Kalifornijski
Królik kalifornijski jest drugą w kolejności rasą, w hodowli o użytkowości mięsnej w Polsce.
Mają charakterystyczne ubarwienie, całe ciało jest białe, poza
kończynami przednimi, uszami, nosem i ogonem, które są czarne. Mają
budowę ciała typową dla ras mięsnych, są prawidłowo umięśnione,
maksymalna masa ciała to 5,5 kg.Jest to rasa wcześnie dojrzewająca (4,5 miesiąca), młode mają szybkie
tempo wzrostu, w wieku trzech miesięcy masa ciała wynosi 2,5 kg. Mięso
pochodzące od tej rasy, ma najkorzystniejszy profil kwasów tłuszczowych.
Termondzki biały

Francuski srebrzysty

3. Rasy małe:
Podpalany

Holenderski

Rex

Króliki miniaturowe

Komentarze
Prześlij komentarz